join us

Malí

pacienti

Väčší

pacienti

Najväčší

pacienti

Viac ako len čerstvá zelenina pre každého

Admin

15. augusta 2013, 17:36

Mnohí ľudia považujú za ideálnu čerstvú zeleninu zo záhrady, pričom čerstvosť je pri kúpe potravín významným faktorom. Zelenina však začína strácať živiny hneď po zbere. Letný hrášok môže počas jedného či dvoch dní stratiť až polovicu obsahu vitamínu C, dokonca ešte pred varením. V záujme maximalizácie výživových dobrôt zo zeleniny sa teda pozrieme na stôl.

V predaji sú tri hlavné formy zeleniny –

  • čerstvá
  • mrazená
  • sterilizovaná

Napriek všeobecnému názoru, každá forma má určité výhody, aj keď sa ľudia domnievajú, že najlepšia je vždy čerstvá. Často sa odporúča konzumovať tri dávky zeleniny denne. Zvyšok tohto článku sa zaoberá tým, ako to môžeme zabezpečiť.

Čerstvá zelenina

        Čerstvá zelenina dodá každému jedlu chuť, textúru, farbu a rozmanitosť. Ale na to, aby bola maximálnym prínosom z výživového hľadiska, musí byť celkom čerstvá. Kľúčovým faktorom je teda čas od jej zberu, ktorý uplynul, kým sa dostala na stôl. Kým sa zelenina dostane z centrálnej distribúcie na pult supermarketu, uplynie od jej zberu nejaký čas. Pripočítajme k tomu čas uloženia doma v chladničke alebo v komore, kým sa zelenina objaví na stole, pričom sa nevyhnutne prejaví nepriaznivý účinok na obsah živín. Stratám môžeme zabrániť, keď zeleninu – teda z miestnej, sezónnej produkcie – uložíme do chladničky a čo najskôr ju spotrebujeme.

Spracovaná

Čerstvá zelenina sa mrazí alebo sterilizuje, aby sme ju mali poruke a bezpečnú, ale aj aby sa dala dopraviť ďalej do supermarketu. Účinok spracovania zeleniny nemusí vždy vyhovovať očakávaniam spotrebiteľov z hľadiska chuti a textúry, ale výživová hodnota zostane zachovaná. Tieto informácie potvrdila perspektívna skupinová štúdia s vyše 20 000 holandskými mužmi a ženami, ktorá trvala desať rokov. Ukázalo sa, že vyšší príjem zeleniny znížil riziko srdcovocievnych ochorení, bez ohľadu na to, či išlo o surovú alebo spracovanú zeleninu (za spracovanú sa považovala zelenina, ktorá bola doma tepelne upravená, vrátane sterilizovanej a mrazenej zeleniny, a rajčiakový pretlak).

Mrazená zelenina

Zelenina sa zmrazuje v čerstvom stave, zvyčajne niekoľko hodín po zbere, pričom si zachová svoje pôvodné “bohatstvo”. Každá zelenina sa však pred mrazením blanšíruje, pričom sa znižuje obsah menej stabilných vo vode rozpustných vitamínov, ako je vitamín B1 a C, ako aj antioxidantov. Ostatné živiny sa zachovajú ľahšie, napríklad vitamíny A a E, dokonca sa po spracovaní stanú lepšie využiteľnými. Mrazená zelenina má dlhšiu trvanlivosť ako čerstvá, môžeme si ju teda dopriať kedykoľvek, bez ohľadu na sezónu.

Sterilizovaná zelenina

Zelenina v konzerve má najdlhšiu trvanlivosť. Zostáva bezpečná po celý rok, niektorá dokonca aj dlhšie. Zelenina sa pred sterilizáciou zvyčajne blanšíruje, čo je dôležitá súčasť konzervovania. Pri výrobe sa aj tepelne spracúva, čo ju približuje k varenej zelenine. V posledných rokoch bol vyvinutý aj konzervačný proces bez aplikácie tepla, pri ktorom sa do veľkej miery zachová pôvodná textúra a obsah živín.

V porovnaní s mrazením sa pri sterilizácii stráca síce viac živín, ale straty pri skladovaní sú v porovnaní s mrazenou a čerstvou zeleninou menšie. Lykopén, antioxidant v rajčiakoch, pritiahol na seba pozornosť, keď sa zistilo, že v sterilizovaných rajčiakoch ho je viac ako v čerstvých. Príčinou môže byť skutočnosť, že konzervovaním sa stáva využiteľnejší, ale s určitosťou sa potvrdilo, že je stabilný. Minerálne látky a vláknina sú pri spracovaní stabilné, takže ich obsah je podobný vo všetkých troch typoch zeleniny. Obavy z kozervovanej zeleniny vyplývajú skôr z toho, čo sa do nej pridáva, než z toho, čo sa z nej stráca. Súčasťou konzervačného procesu je pridávanie soli vo forme nálevu, tá však nevyhnutne zvyšuje hladinu sodíka. Výrobcovia pracujú na tom, aby sa obsah soli v konzervách znížil.

Všetko rovnocenné

      Význam zeleniny ako zdroja mnohých vitamínov, minerálnych látok a vlákniny je neodškriepiteľný a všetci by sme mali jesť viac zeleniny, aby sme využili jej nutričné výhody. Zelenina sa zmrazuje a sterilizuje, aby sa vyhovelo požiadavkám dnešných spotrebiteľov. Popri čerstvej zelenine tak máme po celý rok k dispozícii pestrú škálu zeleniny v bezpečných a vysoko kvalitných formách. Výživové odporúčania v rámci celej Európy nabádajú ku konzumácii všetkých typov zeleniny, čerstvej, mrazenej aj sterilizovanej, aby sme jej jedávali dostatok. Tieto odporúčania by sme mali dodržiavať s istotou, že výživový prínos má každá zelenina, po ktorej siahneme.

Zdroj: „The European Food Information Council”



ODPORÚČAME

Detská obrna

Chorobu spôsobujú tri vírusy, epidémie vyvoláva typ 1. Vírus sa šíri fekálne orálnou cestou alebo nepriamo, infikovanými…

20. január 2012, 17:19

Meningokokové invazívne ochorenie

Ochorenie spôsobujú baktérie typu A , menej často typu B a C z rodu Neisseria meningitidis. Neisseria meningitidis je výlučne…

17. jún 2011, 09:12

Tehotenstvo a fajčenie

Fajčenie mamičiek počas tehotenstva je naozajstným problémom. Nežiadúce účinky fajčenia na zdravie matky aj plodu sú známe…

23. apríl 2014, 16:17

Keloidné jazvy

U každého človeka sa môžu hojiť rany po operáciách, alebo po úrazoch, dokonca po očkovaní, ako napríklad tuberkulóza , po akné..

12. december 2013, 14:15

všetky články sekcie vaše témy

Terapia keloidných jaziev

Osem spôsobov ako liečiť keloidné jazvy.

MUDr. Anna Matušková

14.december 2013, 11:15

Keloidné jazvy

U každého človeka sa môžu hojiť rany po operáciách, alebo po úrazoch, dokonca po očkovaní, ako napríklad tuberkulóza , po akné..

MUDr. Anna Matušková

12. december 2013, 14:15

Blíži sa zima

Dni sa krátia. Tá zima prichádza tak rýchlo, že si ju ani neuvedomujeme.Naše čierne hodinky sa predlžujú. Slniečka je stále…

MUDr. Anna Matušková

10. december 2013, 8:51

Desí ma, ako desí očkovanie detí

desí ma v poslednej dobe ako desí očkovanie detí moje rovesníčky, je pravda, že náš Santík nemal nikdy po očkovaní reakciu…

Katka

6. marec 2013, 18:03

Herpes simplex vírus (HSV)

Táto infekcia sa najčastejšie objavuje na tvári, (okolo pier) alebo v ústnej dutine. Vyvoláva ju orálny HSV1 vírus, ktorý sa…

Marek Pršo

6. december 2012, 18:23

NICK VUJICIC

Chôdza. Beh. Objatie. Tak bežné veci a predsa pre niekoho nemožné. Nick Vujicic (28). Muž, ktorý sa narodil bez končatín…

Simona Kozinková

6. november 2012, 10:26

Viem čo chcem a idem si za tým!

Noc čo noc sprevádzajú náš spánok. Komunikácia podvedomia s našou mysľou. To, po čom túžime, sa mnohokrát premieta do našich…

Simona Kozinková

6. november 2012, 11:23

Moje malé víťazstvo

Je tu začiatok školského roka a pre väčšinu z vás opäť nastupujú školské povinnosti. Ja som mala v pláne nastúpiť na vysokú...

Andy

20. január 2012, 18:43

Symptotermálna metóda a cyclotest

Už pred rokmi som prestala používať hormonálnu antikoncepciu. Keď som žila v Anglicku dala som pichnúť 3 mesačná injekciu….

Tania

20. január 2012- 13:25

Pravideľné raňajky, zdravý návyk v detstve aj v dospelosti

Raňajky nám dodávajú energiu a živiny na správne naštartovanie denných aktivít. Pravidelné raňajky znamenajú lepší príjem…

Admin

20. január 2012- 17:26

Epidémia ružienky vo Francúzsku

Som začínajúca lekárka vo Francúzsku a chcela by som sa podeliť so zaujímavou skúsenosťou. Jedným z dôvodov, pre ktorý som sa…

MD Alexandra Beaumanoir

20. január 2012, 16:54

Akútny zápal stredného ucha u detí

Akútny zápal stredného ucha sa vo väčšine prípadov vylieči sám…

MD Alexandra Beaumanoir

20. február 2012, 15:36

Čo robiť, keď má vaše dieťa hnačky, alebo zvracia.

Najčastejšou príčinou kombinácie zvracania a hnačky je akútna črevná infekcia - takzvaná gastroenteritída…

MUDr. Anna Matušková

20. január 2012, 17:17

Viac ako len čerstvá zelenina pre každého

Mnohí ľudia považujú za ideálnu čerstvú zeleninu zo záhrady, pričom čerstvosť je pri kúpe potravín významným faktorom…

Admin

15. augusta 2013, 17:36

Sicília skutočný príbeh

Po ukončení prvého ročníka na univerzite som sa rozhodla stráviť leto pri mori a zároveň si tam zarobiť peniažky a zdokonaliť...

SImonka

20. január 2012, 13:25

Kanárske ostrovy

Súostrovie večnej jari, neuveriteľnej rozmanitosti, kde každý zo siedmych ostrovov ponúka úplne iný a odlišný svet. Ak sú ...

Simona

20. január 2012- 15:24

Malária - reakcia na článok o Nigérii

Malária zabíja v Afrike jedno dieťa každých 30 sekúnd a medzi 1 a 3 miliónov ľudí ročne, (podľa odhadov WHO). Dve miliardy…

MD Alexandra Beaumanoir

20. január 2012, 12:21

Dovolenka v Egypte

Dovolenkári, ktorí vycestujú do tejto exotickej krajiny, hlavne tí čo ju navštívia po prvýkrát, by sa mali pripraviť na…

Simona

20. január 2012, 16:03

Pečeň a vybrané ochorenia pečene

Pečeň (hepar), ako najväčšia žľaza ľudského tela, má v organizme všestranné funkčné zapojenie a je to život podmieňujúci orgán..

Marek Pršo

20. január 2012- 17:57

Nigéria skutočný príbeh

Exotický africký štát leží na severnom pobreží Guinejského zálivu. Močaristé, mangrovové pobrežie má dĺžku 800 km. Krajina…

SImona

20.január 2012, 17:17

POŠLI NÁM TVOJ TIP NA ČLÁNOK

Poslať TIP na článok alebo článok.




NOVINKA

NOVINKY

chceš vedieť skôr ako ostatní?

ND APLIKÁCIE


bmi index

BMI index

Index telesnej hmotnosti.




bmi index

Alkohol test

Test na obsah alkoholu v krvi.


Obsah alkoholu vo víne: 10-12%, obsah alkoholu v pive: 3-5%

Prvý alkohol:



Druhý alkohol:



Tretí alkohol:



EšTE POTREBUJETE



ND JEDLO