join us

Malí

pacienti

Väčší

pacienti

Najväčší

pacienti

Najlepšie a najhoršie jedlá pre vaše zuby - úvod

Vo všeobecnosti platí, všetkého veľa škodí. Nemôžeme predsa zjesť kilo gumených medvedíkov len preto, lebo proste sú, a ak vyslovíme tú známu vetu “už len jeden”, je jasné, že padnú všetky. V rozumných množstvách môžeme jesť prakticky čokoľvek, a pri správnej a pravidelnej ústnej hygiene, budeme mať stále krásny úsmev. Existujú rôzne výplne, korunky ,alebo profesionálne bielenie zubov, v konečnom dôsledku je ale najlacnejšie a najjednoduchšie čistenie zubov zubnou kefkou, zubnou niťou a samozrejme správna strava. Touto témou, ak vydržíte, vás
prevediem v nasledujúcich krátkych príspevkoch.

1.

Citrusové plody

Prvé na zozname sú citrusové plody a ich šťavy. V žiadnom prípade sa vás nesnažím presvedčiť, aby ste prestali piť pomarančový džús ,alebo jesť grapefruit. Ich pridaná hodnota vo forme vitamínov, hlavne vitamínu C ,a iných živín, je obrovská, čo sa týka zubov, je to už horšie.

Prečo? Kyseliny.

Obsah kyselín v citrusoch môže poškodiť zubnú sklovinu. Samozrejme, vo veľkom množstve, často a bez umývania zubov. Najhoršie pôsobia grapefruit a citrón, naopak, najlepší z citrusov pomaranč. Mnohé, komerčne predávané pomarančové džúsy sú obohatené ,o -na zuby priaznivo pôsobiaci vápnik a vitamín D.



ODPORÚČAME

Vitamíny

Sú  to organické látky dôležité pre existenciu organizmu, pre jeho rast a vývoj.  Sú súčasťou enzýmov, pôsobiacich ako…

MUDr. Anna Matušková

Očkovací kalendár

Detské infekčné choroby ako záškrt, osýpky, čierny kašeľ, detská obrna, zapríčiňovali ešte v 20 storočí každoročne smrť...

Mudr. Anna Matušková

Herpes simplex vírus (HSV)

Táto infekcia sa najčastejšie objavuje na tvári, (okolo pier) alebo v ústnej dutine. Vyvoláva ju orálny HSV1 vírus, ktorý sa…

Marek Pršo

POŠLI NÁM TVOJ TIP NA ČLÁNOK

Poslať TIP na článok alebo článok.




NOVINKA

ND APLIKÁCIE


bmi index

BMI index

Index telesnej hmotnosti.




bmi index

Alkohol test

Test na obsah alkoholu v krvi.


Obsah alkoholu vo víne: 10-12%, obsah alkoholu v pive: 3-5%

Prvý alkohol:



Druhý alkohol:



Tretí alkohol:



EšTE POTREBUJETE



ND JEDLO